ახალმა კვლევამ აჩვენა, რომორ თვეში ტყუპებს, რომლებიც ექსპერიმენტულ ვეგანურ დიეტაზე იყვნენ მოთავსებულნი, ჰქონდათ დაბალი ინსულინი, შემცირებული წონა და შემცირებული ცილის დონე, რომელიც დაკავშირებულია გულის დაავადებებთან და ინსულტთან. ვეგანური დიეტა სულ რაღაც 2 თვეში ინსულინის დონის დაწევას, წონის კლებასა და იმ ცილების რაოდენობის შემცირებას განაპირობებს, რომლებიც გულის დაავადებებთან და ინსულტთანაა დაკავშირებული. კვების ასეთი რაციონი არა მხოლოდ გარემოსთვის, არამედ ადამიანთა ჯანმრთელობისთვისაც სასარგებლოა ინფორმაციას უცხოური მედია ავრცელებს.
მეცნიერებმა ექსპერიმენტი იდენტური ტყუპების 22 წყვილზე ჩაატარეს, ისინი ორ ჯგუფად დაჰყვეს. ყველა მათგანის რაციონში ისეთი ჯანსაღი საკვები შედიოდა, როგორიც ბოსტნეული, ხილი, მთლიანი მარცვლეული, თხილეული და სხვადასხვა მცენარის თესლია. ერთადერთი განსხვავება ის იყო, რომ ტყუპებიდან თითო ინდივიდი დამატებით ხორცის ზომიერ რაოდენობასაც იღებდა. ორივე ჯგუფს მიეწოდა ჯანსაღი დიეტა, რომელიც შეიცავდა ბოსტნეულს, პარკოსნებს, ხილს, მთლიან მარცვლეულს, თხილს და თესლს. ერთადერთი განსხვავება ის იყო, რომ ტყუპების თითოეული ნაკრები ასევე მოიხმარდა ხორცს ჯანსაღ რაოდენობად, ხოლო მეორეს დიეტა მცენარეული იყო.
შედეგად, ორივე ჯგუფში გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობის გაუმჯობესება დაფიქსირდა, მაგრამ ეს ყველაზე შესამჩნევი სწორედ იმ ადამიანებში იყო, რომლებიც ვეგანურ დიეტაზე გადავიდნენ. მათ ორგანიზმში ინსულინის დონემ 20%-ით იკლო. შემცირდა დაბალი სიმკვრივის ლიპოპროტეინული ქოლესტერინის რაოდენობაც, ცხიმოვანი მოლეკულების, რომლებიც გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების რისკს ზრდის.
ექსპერიმენტამდე საშუალო დონე იყო 118,5 მგ/დლ ყველამჭამელებისთვის, რომელიც დაეცა 116,1-მდე. ვეგანურ ჯგუფში ის 110,7-დან 95,5 მგ/დლ-მდე გაიზარდა.
„ვეგანურ დიეტას შეუძლია დამატებითი სარგებელი მოიტანოს, როგორიცაა ნაწლავის ბაქტერიების გაზრდა და ტელომერების დაკარგვის შემცირება, რაც ანელებს ორგანიზმში დაბერებას“, განმარტავს გარდნერი. მაგრამ “რაც უფრო მნიშვნელოვანია, ვიდრე მკაცრად ვეგანობაა, არის მეტი მცენარეული საკვების ჩართვა თქვენს დიეტაში.”
ავტორები ამბობენ, რომ ეს შესაძლოა, მეორე ჯგუფში წონის კლებითაც იყოს განპირობებული, რადგან კალორიების რაოდენობა არ კონტროლდებოდა. შესაბამისად, ამ ბიოლოგიურ მექანიზმს პირდაპირპროპორციულად მხოლოდ ვეგანურ დიეტასთან ვერ დავაკავშირებთ, რადგან სხვა მნიშვნელოვანი ფაქტორებიც გასათვალისწინებელია, როგორიც ფიზიოლოგიურო ცვლილებებია.
მეცნიერები აღნიშნავენ, რომ დაფიქსირდა ვიტამინ B12-ის დონის ოდნავ შემცირებაც, ამიტომ ვეგანურ კვებაზე გადასვლისას ასეთი საჭირო ნივთიერებების მიღებაც აუცილებელია. მაშასადამე, სწორი ვეგანური რაციონით ჩვენს ჯანმრთელობას ვარგებთ. სხვადასხვა ეთნიკურ ჯგუფში ეს წონაზე, სისხლის წნევაზე, დიაბეტის რისკსა და გულზე დადებითად აისახება. თუნდაც მეტი მცენარეული საკვების მიღებაც კარგი შედეგის მომტანია, რასაც მეცნიერები ხაზგასმით ამბობენ.
#datashvil #drpkhakadze #sheniganatleba
მასალის გამოყენების პირობები