კვირა, აპრილი 20, 2025
- Advertisement -spot_img
მთავარიმეცნიერება & განათლებაპროდუქტი, რომელიც ნაადრევი სიკვდილის რისკს ზრდის...

პროდუქტი, რომელიც ნაადრევი სიკვდილის რისკს ზრდის…

შვედი მეცნიერების დასკვნით, ცხიმიანი თევზის გადაჭარბებულად მიღება ნაადრევი სიკვდილის რისკს 50%-ით ზრდის. წერს MedicalXpress-ი.

ექსპერიმენტში 1000-ზე მეტი ადამიანი მონაწილეობდა. სპეციალისტები დიდი ხნის განმავლობაში აკვირდებოდნენ 70 წლის ადამიანების კვებას.

„ჩვენ, ადამიანები, PCB-ების უმეტესობას ვიღებთ ჩვენს ორგანიზმში საკვების მიღებით. ეს ნივთიერებები ცხიმში ხსნადია და ძირითადად გვხვდება ცხიმოვან ცხოველურ საკვებში, როგორიცაა თევზი, ხორცი და რძის პროდუქტები.

შვედეთის სურსათის ეროვნული სააგენტოს ცნობით, PCB-ების განსაკუთრებით მაღალი კონცენტრაცია არის. გვხვდება ცხიმოვან თევზებში, როგორიცაა ბალტიის ქაშაყი და ველური დაჭერილი ორაგული დაბინძურებული ტერიტორიებიდან, როგორიცაა ბალტიის ზღვა, ბოტნიის ყურე და ვენერნისა და ვატერნის ტბები“, – ამბობს მონიკა ლინდი.

10-წლიანი დაკვირვების შედეგად გაირკვა, რომ მოხალისეები, რომლებსაც პოლიქლორირებული ბიფენილების მაღალი დონე ჰქონდათ, სხვა რისკის ჯგუფების წარმომადგენლებისგან განსხვავებით, 50%-ით ხშირად იღუპებოდნენ.

პოლიქლორირებულ ბიფენილებს ძირითადად თევზის ქონი შეიცავს, ასევე ხორცი და რძის პროდუქტები.

მეცნიერები ამბობენ, რომ ამ პროდუქტების დიდი რაოდენობით მიღება არასასურველია.

#datashvil   #drpkhakadze   #SheniEkimi.ge

READ  მელიტინს, სარძევე ჯირკვლის კიბოს უჯრედების ერთ საათში განადგურება შეუძლია!
მსგავსი სიახლეები

[fetch_posts]

- Advertisement -spot_img

ბოლო სიახლეები