შვედი მეცნიერების დასკვნით, ცხიმიანი თევზის გადაჭარბებულად მიღება ნაადრევი სიკვდილის რისკს 50%-ით ზრდის. წერს MedicalXpress-ი.
ექსპერიმენტში 1000-ზე მეტი ადამიანი მონაწილეობდა. სპეციალისტები დიდი ხნის განმავლობაში აკვირდებოდნენ 70 წლის ადამიანების კვებას.
„ჩვენ, ადამიანები, PCB-ების უმეტესობას ვიღებთ ჩვენს ორგანიზმში საკვების მიღებით. ეს ნივთიერებები ცხიმში ხსნადია და ძირითადად გვხვდება ცხიმოვან ცხოველურ საკვებში, როგორიცაა თევზი, ხორცი და რძის პროდუქტები.
შვედეთის სურსათის ეროვნული სააგენტოს ცნობით, PCB-ების განსაკუთრებით მაღალი კონცენტრაცია არის. გვხვდება ცხიმოვან თევზებში, როგორიცაა ბალტიის ქაშაყი და ველური დაჭერილი ორაგული დაბინძურებული ტერიტორიებიდან, როგორიცაა ბალტიის ზღვა, ბოტნიის ყურე და ვენერნისა და ვატერნის ტბები“, – ამბობს მონიკა ლინდი.
10-წლიანი დაკვირვების შედეგად გაირკვა, რომ მოხალისეები, რომლებსაც პოლიქლორირებული ბიფენილების მაღალი დონე ჰქონდათ, სხვა რისკის ჯგუფების წარმომადგენლებისგან განსხვავებით, 50%-ით ხშირად იღუპებოდნენ.
პოლიქლორირებულ ბიფენილებს ძირითადად თევზის ქონი შეიცავს, ასევე ხორცი და რძის პროდუქტები.
მეცნიერები ამბობენ, რომ ამ პროდუქტების დიდი რაოდენობით მიღება არასასურველია.
#datashvil #drpkhakadze #SheniEkimi.ge
მასალის გამოყენების პირობები