აჭარული სამზარეულო
აჭარული ყველი
ყველაზე დამახასიათებელი კი აჭარული დაწნული ყველია, რომელსაც ძირითადად მაღალმთიან რეგიონში ამზადებენ. დაწნული ყველის დამზადების განსაკუთრებული ტექნოლოგია, განსხვავებული ფორმა და დამახასიათებელი გემო აქვს.
აჭარული ხაჭაპური
აჭარული ხაჭაპური გამოირჩევა როგორც ორიგინალური ფორმით, ისე განსაკუთრებული გემოთი. აჭარული ხაჭაპურის შექმნის არაერთი ვერსია არსებობს. ზღვისპირას მცხოვრებ ლაზებს ცომისთვის ნავის ფორმა მიუციათ, კვერცხის გული კი თითქოს ზღვაში ჩამავალ მზეს განასახიერებს. მზე და ზღვა კულინარიაში ასე გემრიელად არავის დაუკავშირებია ერთმანეთთან.
ბორანო
ბორანოს მომზადებისას ამ დაჩლეჩილ, წნილ ყველს ჰყრიან ცხელ წყალში და ზემოდან ასხავენ დამწვარ კარაქს.
კაიმაღი
კაიმაღს შემდეგნაირად ამზადებენ: რძეს ნელ-ნელა მოადუღებენ, ხოლო მოდუღების შემდგომ ურევენ და სითბოში აჩერებენ რამოდენიმე საათის და ზოგჯერ დღის განმავლობაშიც. მიირთმევენ ჭადთან და ყველთან ერთად.
სინორი
სინორი ნოყიერი კერძია, მზადდება იუხასგან ანუ ცომის თხელი, შემწვარი ფირფიტებისგან, რომელსაც წყალში გახსნილ ნივრით შეზავებულ ნადუღს და ცხელ გამდნარ ერბოს ამატებენ, სულ ბოლოს კი დამწვარ კარაქს.
არსებობსტკბილი სინორიც.
#datashvil #drpkhakadze #sheniambebi #shenidasveneba
მასალის გამოყენების პირობები