იაპონიის ჯანდაცვის სამინისტრომ ალკოჰოლის მოხმარების საკითხზე რეკომენდაციების პროექტი მოამზადა, რომელიც ადგენს სუფთა ალკოჰოლის დღიურ დოზებს, რაც სხვადასხვა დაავადების განვითარების რისკს იწვევს – კაცებისთვის ეს დღეში 40 გრამი, ქალებისთვის კი 20 გრამი.
გაიდლაინებში, რომელიც პირველია იაპონიაში, ასევე ნათქვამია, რომ „მნიშვნელოვანია ალკოჰოლის მიღება რაც შეიძლება დაბალი იყოს“.
ბოლო წლების კვლევის შედეგებით, ალკოჰოლის მცირე რაოდენობამაც კი შეიძლება გაზარდოს რისკი. მაღალი წნევა და კიბო.
სუფთა ალკოჰოლის 20 გრამი ერთ საშუალო ბოთლ ლუდს ან თითქმის ორ ჭიქა ღვინოს უდრის. ექსპერტების თქმით, ორგანიზმზე ალკოჰოლის ზემოქმედება ასევე დამოკიდებულია ადამიანის ასაკსა და აღნაგობაზე.
კვლევის შედეგების თანახმად, ალკოჰოლის მცირე დოზამაც კი შეიძლება კაცებში ჰიპერტენზიის და კიბოს განვითარების რისკი, ქალებში კი – ინსულტის დროს სისხლდენის რისკი გაზარდოს.
ისინი ასევე აფრთხილებენ, რომ ალკოჰოლის გადაჭარბებული მოხმარება ადამიანებს უფრო მგრძნობიარეს ხდის ცხოვრების წესთან დაკავშირებული დაავადებების, კიბოს და ალკოჰოლური დამოკიდებულების მიმართ.
ისინი ასევე ხაზს უსვამენ კვლევის შედეგებს, რომ დღეში დაახლოებით 20 გრამი ან მეტი სუფთა ალკოჰოლის მიღება ზრდის ნაწლავის კიბოს განვითარების რისკს. „მნიშვნელოვანია, წინასწარ განსაზღვროთ სასმელის რაოდენობა“.
რეკომენდაციების საბოლოო ვერსიას იაპონიის ჯანდაცვის სამინისტრო 2024 წლის მარტამდე გამოუშვებს. დოკუმენტში დაწვრილებით იქნება აღწერილი ორგანიზმზე ალკოჰოლის ზემოქმედება.
მასალის გამოყენების პირობები